• POLECANE PRODUKTY:
  • Dietrine
  • Avatrim
  • Hoodia Gordoni Plus
  • Acai Berry Select

Moc grejpfruta

6 mar
Autor: Dorota
Slimette - twój przepis na wymarzoną, szczupłą sylwetkę

W rankingu ulubionych cytrusów w Polsce nie wygrywa. Plasuje się na liście po pomarańczy, cytrynie i mandarynce. Jednak mimo to jego zalety są powszechnie doceniane oraz wykorzystywane na szeroką skalę.

Jako owoc szczególnie jest ceniony przez osoby na diecie, z powodu swojej niskokaloryczności oraz korzystnego wpływu na trawienie i pobudzanie wytwarzania soków trawiennych. Skutecznie i na długo reguluje pracę pęcherzyka żółciowego.

Jak go jemy?

Grejpfrut pochodzi z Indii. Jest krzyżówką pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Rośnie na drzewach osiągających wysokość równą około 15 metrów. Średni owoc grejpfruta ma masę równą 200-500 gramów oraz średnicą sięgającą nawet 15 centymetrów. Na rynku dostępne są trzy odmiany: grejpfrut czerwony, żółty (biały), zielony.

Myśląc grejpfrut, szybko pojawia się nam skojarzenie z większym cytrusem o gorzkim smaku (z powodu występowania w owocu glikozydu naringiny). Niektórzy grejpfruta obierają ze skórki i dzielą na kawałki, inni kroją na pół i jedzą ze środka miąższ łyżeczką. Popularne jest jedzenie grejpfruta z cukrem – jednak uwaga taki przysmak to dodatkowe kalorie!

Nie do końca entuzjastycznie przyjmowany gorzki posmak sprawia, że grejpfruty często spożywane są w postaci soku, który pozwala ograniczyć niekorzystne wrażenia spowodowane przez brak „słodkości”. Innym rozwiązaniem często stosowanym przez producentów soków jest mieszanie soku grejpfrutowego z innego rodzaju sokami.

Do czego można go jeszcze wykorzystać?

Grejpfrut to poza działaniem wspomagającym odchudzanie owoc, który ma również inne zastosowanie. Z jego skórki na przykład otrzymuje się substancje oleiste, linalon, cytrynian, pinen, limonen, które znane są ze swojego pozytywnego oddziaływania na odporność organizmu. Mają również inne działanie – odświeżające oraz wspomagające krążenie krwi.

Ekstrakt z pestek grejpfruta znany jest przede wszystkim z działania przeciwbakteryjnego, przeciwgrzybicznego. Pozwala poradzić sobie również z wirusami oraz pasożytami. Ma również bardzo dobre działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Stosowanie ekstraktu z pestek grejpfruta ma tę jedną, podstawową zaletę, że nie wywołuje skutków ubocznych typowych dla antybiotyków. Składniki rozpuszczalne w olejach w połączeniu z innymi aktywnymi substancjami są szeroko stosowane również w kosmetyce. Przy ich udziale tworzy się żele pod prysznic, pianki do kąpieli oraz olejki do masażu.

Grejpfrut w składzie ma ponadto wiele kosmetyków o działaniu antycellulitowym.

Bogactwo witamin

Grejpfrut, mimo że w 90% to woda, zawiera witaminy: C, E, B1, B2, E oraz minerały: karoten, sód, potas, wapń, fosfor, żelazo i magnez.