Wielokrotnie można usłyszeć, że tłuszcz jest zły, niepotrzebny, że natura obdarzyła go nim jakby na złość, płatając nam niezłego figla. Komórki tłuszczowe, mające zdolność do niemal nieograniczonego napełniania się, mogą przysparzać wielu problemów – nie tylko na brzuchu, ale również na udach, pośladkach oraz nawet na podbródku – gdzie tworzą drugi podbródek. Wszystko w nadmiarze, również i tłuszcz powoduje kłopoty. Jednak tak zwane sadełko wcale nie musi być zawsze takie złe….To znaczy? Osoby mające mylne wyobrażenie na temat własnego ciała mogą uważać, że tłuszcz sam w sobie jest niedobry. Tymczasem jego odpowiednia ilość jest konieczna do zdrowego funkcjonowania.
Kiedy ograniczać poziom tkanki tłuszczowej?
Warto to robić w sytuacji, kiedy ilość tkanki tłuszczowej jest większa niż 30% u kobiet oraz wyższa niż 25% u mężczyzn. Taka zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie oznacza otyłość i jest ona bardzo groźna, ponieważ zwiększa zachorowalność na większość bardzo groźnych cywilizacyjnych chorób. Koronnym przykładem takiej choroby jest cukrzyca, choroby stawów, choroby serca.
Tkanka tłuszczowa jest potrzebna
We wszystkim należy zachować harmonię. Także w spoglądaniu na swój wygląd. Tkanka tłuszczowa zajmuje w nim bardzo ważne miejsce. Stanowi ona bowiem podstawowe i najważniejsze źródło energii dla wszystkich komórek znajdujących się w naszym organizmie, a budujących tkanki i narządy. Tłuszcze ponadto są potrzebne do tworzenia hormonów i enzymów.
Co ciekawe tłuszcz tłuszczowi nierówny. To, jaki magazynowany jest w naszym organizmie zależy w dużym stopniu od diety. Jeśli w naszym jadłospisie przeważają tłuszcze nasycone, nasz organizm będzie sięgał właśnie po tak zgromadzony tłuszcz i go następnie wykorzystywał do wytworzenia energii. Inaczej, jeśli będzie to tłuszcz nienasycony. W takim wypadku będą właśnie te substancje przekształcane w energię. Co to oznacza w praktyce? Mianowicie tyle, że tłuszcz w postaci tłuszczów nienasyconych jest dużo „zdrowszy” od tych nasyconych. Ponadto magazynowany jest w mniejszym zakresie, bo jest łatwiej i szybciej przyswajany. Ważna jego rola to rola budulcowa, jaką taki tłuszcz odgrywa (tłuszcze nasycone takiej funkcji nie spełniają). Z tego powodu warto jeść ryby morskie i oleje roślinne zamiast wszechobecnych tłuszczy zwierzęcych.
Gdzie jaki tłuszcz?
Najzdrowsze są tłuszcze nienasycone, które znaleźć można w rybach morskich. Im dana ryba jest tłustsza, tym ma ona większą ilość drogocennych tłuszczy. Można je również odnaleźć w oliwie, oleju rzepakowym oraz orzechach. Tłuszcze nasycone z kolei znajdują się w maśle, tłustym mięsie, nabiale. Nie oznacza to jednak, że tłuszcze należy jeść bez ograniczeń. Co za dużo to niezdrowo…nawet jeśli weźmiemy pod uwagę tłuszcze nienasycone. W nadmiarze dostarczają one zbyt dużej ilości kalorii, co z kolei jest podstawową przyczyną plagi naszych czasów – otyłości.
Jaka powinna być optymalna ilość tłuszczy w diecie? Tłuszcze powinny dostarczać do 30% dziennej energii (na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego powinno przypadać około 6-7%). Resztę należy dostarczyć z pozostałych składników diety.
Nie można eliminować tłuszczy z diety, ponieważ wiele z nich organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, do grupy takich tłuszczy należą, między innymi, niezbędne kwasy nienasycone (NNKT). Ciało ludzkie nie jest w stanie wytworzyć cennych kwasów omega 3 oraz omega 6.
Bez nich smak nie byłby taki dobry….
Tłuszcze są potrzebne również po to, byśmy mogli cieszyć się smakiem bez rozstroju żołądka. Doskonale wpływają one na odczucia smaku, ułatwiają przełykanie pokarmu oraz nie pozwalają na bolesne skurcze żołądka. Są również potrzebne do wydzielania kwasu żołądkowego. Tłuszcze są również niezbędne w procesie myślenia. Dzięki nim budowana jest istota biała mózgu. Ich obecność rozpoznawana jest ponadto w błonach komórkowych i mitochondriach.
Pomaga w odchudzaniu!
Ponadto warto wiedzieć, że tłuszcz spożywany w dobrych ilościach pomaga w odchudzaniu! Dzięki temu, że jest bowiem wolniej trawiony daje na dłużej uczucie sytości. Nie prowadzi do podjadania, czy też nie wzmaga chęci na słodycze.
Jak jednak zachować jego odpowiednią ilość w diecie? Weź to pod uwagę, że tłuszcz znajduje się nie tylko tam, gdzie go dodajemy. Wzbogaca się nim wiele popularnych produktów takich, jak: słodycze (czekolada), chipsy, większość przekąsek, ale również nabiał, wędliny…Tłuszcz jest właściwie wszechobecny.
Ile to jest wystarczająco tłuszczu? Specjaliści mówią o dwóch łyżkach na dzień. Mało czy dużo? Biorąc pod uwagę dziennie spożycie tłuszczy przeciętnego Kowalskiego – mało! Tyle wykorzystuje on do posmarowania czterech kanapek! A gdzie pozostały tłuszcz – używany do smażenia, gotowania, znajdujący się w produktach spożywczych? Najczęściej niestety zostaje odłożony….
Żeby nie było za zimno…
Tłuszcze są niezbędnym elementem budującym tkankę podskórną, której zadaniem jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała oraz przeciwdziałanie wychłodzeniu organizmu. Obecność tkanki tłuszczowej jest szczególnie wskazana w jamie brzusznej, gdzie pełni ona funkcję ochronną. Tłuszcze w takim kontekście stoją na straży tego, by każdy organizm był chroniony, by specjalnie zabezpieczone były zwłaszcza jego delikatne narządy wewnętrzne.
By mogły wchłonąć się witaminy…
Bez odpowiedniej ilości tłuszczu w organizmie, niektóre witaminy nie mogłyby być wchłonięte, a ich ilość byłaby niewystarczająco, co mogłoby prowadzić do wielu ciężkich chorób. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą: witamina A, D, E, K. Nie zostaną one przyswojone, jeśli w diecie zabraknie tłuszczu. Organizm je po prostu wydali.