Slow food jest trendy

Nauczyliśmy się wszystko robić szybko. Tak, by zaoszczędzić choć trochę czasu. Pracujemy i jednocześnie uczymy się, wychodzimy na zakupy, które są również sposobem na spędzanie wolnego czasu. Gotując, przyrządzamy od razu posiłki na kilka dni. Uprawiając sport, słuchamy muzyki. Świat ma tak wiele do zaproponowania, że nie sposób mu tego wszystkiego odmówić. Chcemy zyskać jak najwięcej w jak najkrótszym czasie i być spełnionym, szczęśliwym człowiekiem. Nic dziwnego zatem, że producenci licznych produktów i usług zauważyli w tym niezły sposób na zarobienie pieniędzy. Tam, gdzie liczy się pośpiech, liczą się również pieniądze. Stąd tak dużą popularnością cieszą się bary typu fast food. Niestety ciągle pełne ich wnętrza nie wróżą dobrze nam ludziom, którzy do nich chodzimy. Szybkość przygotowywania w nich potraw obniża ich jakość…Ich jedzenie to po prostu zamach na własne zdrowie.

Jednak w tym wpisie nie chciałabym pisać o fast food – można o nim przeczytać tutaj. Tym razem artykuł poświęcę tematyce slow food.

Spróbuj inaczej
A gdyby tak tym razem zacząć dzień całkowicie inaczej? Zamiast zjadać kanapki w biegu i parzyć sobie usta jeszcze gorącą kawą, wstać 30 minut szybciej i celebrować posiłek z rodziną? Jeść produkty wyrabiane w domowy, tradycyjny sposób? Te kilka chwil przy rodzinnym stole to dla niektórych mało, jednak w praktyce to bardzo wiele. Kolejną korzyścią poza odnowieniem i poprawieniem siły więzi rodzinnych będzie również postawienie na zdrowe rozwiązania, które pozwolą utrzymać organizm w dobrej formie.

Nie poprzestawaj jednak tylko na śniadaniu. Koniecznie postępuj według zdrowego klucza również w pozostałych porach dnia. Jak to zrobić? Warto znaleźć kilka dodatkowych chwil, by wybrać się na normalny obiad, który nie został przygotowany z paczki. Miejsc, w których zjemy prawdziwy domowy posiłek jest bardzo wiele. Znaleźć je można zarówno w centrum, jak również na obrzeżach miasta. Warto jednak wypróbować kilka lub zasięgnąć opinii najbliższych, którzy nam wskażą wypróbowane placówki.

Co to właściwie jest slow food?
Slow food to termin pochodzący z języka angielskiego, który powstał jako przeciwieństwo fast food. Jest to ruch zrzeszający osoby zainteresowane propagowaniem regionalnych, tradycyjnych kuchni całego świata. Porusza kwestię powrotu do tradycyjnych upraw roślin, do ekologicznej hodowli zwierząt oraz dobrych, sprawdzonych przez wiele lat metod prowadzenia gospodarstw.
Pierwsza organizacja Slow Food powstała we Włoszech (z główną siedzibą w Bra w Piemoncie). Została założona przez Carlo Pertiniego. W ten sposób Włoch chciał pokazać swój wyraźny sprzeciw wobec coraz liczniej otwieranych barów fast food. Dzisiaj organizacja zrzesza aż 50 krajów na całym świecie. Ma ponad 90 tysięcy członków.

Slowfood Polska
Z potrzeby celebrowania jedzenia oraz odkrywania takiego, które będzie ekologiczne i naprawdę zdrowe powstała organizacja Sloowfood Polska (z siedzibami w Warszawie, Krakowie i Łodzi). To wyjątkowe stowarzyszenie, które oprócz odnajdywania ciekawych inicjatyw tworzenia bio żywności, otwiera również liczne sklepy, w których osoby uprawiające ekologicznie rośliny, hodujące w pełni naturalnie zwierzęta lub też proponujące już gotowe ekologiczne produkty, mogą zaproponować swoje wyroby na szerszą skalę. Poza proponowaniu ich sąsiadom i mieszkańcom okolicznych wiosek, mogą je polecić również szerszemu gronu odbiorców.

Jakie perełki odnajduje organizacja? Mianowicie bryndze, bundz, oscypki, miody pitne, gołki, soki owocowe robione z owoców a nie koncentratów, swojskie wędliny wędzone w dymie z buku lub olchy, bułki wypiekane w piecach, w których pali się drewnem, ogórki kiszone w beczkach zatapianych w rzece, niepasteryzowane piwo oraz kawa. Odnalezienie osób, które w tradycyjny sposób wykonują miejscowe specjały nie jest takie proste. Wymaga dość sporego poświęcenia.

Przewodniczący organizacji Slowfood Polska jest w stanie objechać całą Polskę wzdłuż i wszerz, by odnaleźć taką osobę chociażby na podstawie jednorazowo usłyszanej pogłoski. Po co to wszystko? Powód jest bardzo prosty. Istnieje bardzo silna potrzeba zwrócenia szczególnej uwagi na to, co jemy i jak jemy. Propagowanie zdrowej, w pełni naturalnej żywności pozwala wskazywać na to, co wydawało się jeszcze kilkanaście lat temu pozostać cieniem przeszłości. Szczęśliwie istnieją jeszcze miejsca w Polsce, gdzie wiele produktów wykonuje się dobrym, prawdziwie domowym sposobem.

Główne postulaty slow food
Organizacje Slow Food działają zgodnie z góry ustalonymi postulatami. Do podstawowych należą:

  • ochrona lokalnych wyrobów i ich promocja prowadzona na szerszą (najczęściej krajową) skalę,
  • propagowanie kupowania tradycyjnie wyrabianej żywności,
  • promocja naturalnych różnorodnych metod upraw i hodowli,
  • organizowanie niewielkich wytwórni żywności,
  • planowanie świąt lokalnych produktów spożywczych,
  • poszukiwanie metod wsparcia naturalnych procesów prowadzenia uprawy i hodowli zwierząt,
  • ochrona upraw przed powszechnym stosowaniu chemicznych nawozów oraz substancji chroniących je przed szkodnikami,
  • działania mające na celu ochronę upraw przed ich genetycznymi modyfikacjami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *