• POLECANE PRODUKTY:
  • Dietrine
  • Avatrim
  • Hoodia Gordoni Plus
  • Acai Berry Select

Dieta bezglutenowa na odchudzanie – w tym szaleństwie jest metoda?

11 Gru
Autor: Dorota
Silvets - Kompleks naturalnych składników wspomagających odchudzanie

Lista dziwnych i mocno zaskakujących diet zdaje się nie mieć końca. Tym wpisem po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że ludzka wyobraźnia nie jest niczym ograniczona, a mnogość pomysłów na odchudzanie to domena naszych czasów. Jak inaczej bowiem tłumaczyć modę na stosowanie diety bezglutenowej? Jadłospisu stworzonego dla ratowania życia, praktykowanego w przypadku osób z celiakią i o dziwo stosowanego w celu zredukowania nieco tłuszczyku?

Nie tylko na celiakię

Dieta bezglutenowa i sam termin gluten często się pojawia w artykułach dla matek niemowlaków. Liczni eksperci radzą, co robić, by dziecko nie miało problemu z chorobą trzewną: kiedy podawać produkty zawierające gluten oraz jak przeprowadzać ekspozycję na białko występujące w zbożach: w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu.

Chodzi o to, by jak najpóźniej i w kontrolowany sposób narazić dziecko na kontakt z białkiem, które wywołuje alergię u jednej na sto osób, niekiedy w ciężkiej odmianie – zwanej celiakią. Alergia na wspomniane białko to dolegliwość, która może doprowadzać do uszkodzenia kosmków jelitowych – części przewodu pokarmowego odpowiedzialnego za wchłanianie substancji pokarmowych w jelicie cienkim.

No dobrze, zapytacie, ale co dieta eliminacyjna, którą muszą stosować chore osoby ma wspólnego z odchudzaniem? Okazuje się, że dość sporo….

Wszystko rozpoczęło się w 2006 roku, kiedy niesamowite właściwości diety bezglutenowej oznajmiła Ameryce Oprah. Podzieliła się ona swoimi spostrzeżeniami, a właściwie osiągnięciami z przebywania na diecie eliminacyjnej przez 21 dni. Równie entuzjastycznie mówiła o tym nowym sposobie na szczupłą sylwetkę Victoria Beckham. Na stosowaniu tej diety nakryto także Madonnę, a z polskich celebrytek również Patrycję Kazadi.

Czy na pewno ta dieta pozwala schudnąć?

Specjaliści nie są tak entuzjastyczni, jak sławne osoby, które w miejscu diety Dukana zaczęły stosowanie dietę bezglutenową. Eksperci są nawet zdania, że na wspomnianej diecie można przytyć! Wszystko spowodowane jest tym, że sprzedawane dzisiaj produkty bezglutenowe, które na marginesie są łatwo dostępne ze względu na duże zapotrzebowanie na tego typu produkty, mają często wyższą zawartość cukru i tłuszczu niż to jest w przypadku ich odpowiedników mających w składzie gluten. Lekarze często obserwują, że chore osoby często po przejściu na dietę eliminacyjną tyją w krótkim czasie nawet 10 kilogramów.

Dieta bezglutenowa – niedobory

To nie koniec złych wiadomości. Stosując dietę bezglutenową, trzeba mieć świadomość, że łatwo doprowadzić do braków: witaminy B i żelaza. Jeśli dodatkowo do listy problemów dojdzie nietolerancja laktozy, obserwowana u wielu niemowlaków, ale również dorosłych, trzeba się liczyć z wysokim ryzykiem niedoboru wapnia i tym sposobem problemami z kośćmi oraz zębami.

To niestety nie są żarty, dlatego jeśli mimo licznych „ale”, nadal upieramy się przy diecie bezglutenowej należy mieć na uwadze to, że dieta ta zmusza do nadrabiania braków, poprzez spożycie produktów bogatych w odpowiednie składniki odżywcze, a tam, gdzie jest to trudne, włączając w dietę suplementy diety.

Na czym polega dieta?

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających w swoim składzie pszenicę, jęczmień, owies i żyto. Dozwolone są wszystkie inne produkty spożywcze, w tym owoce, warzywa, mięso oraz ryby.

Dozwolone jest dodatkowo używanie mąki ziemniaczanej, ryżowej, sojowej.

Jak rozpoznać produkty bezglutenowe? Na szczęście nie jest to trudne. Najczęściej na opakowaniu takich produktów znajduje się przekreślony kłos zboża. To jednak nie powinno uśpić naszej czujności.

Osoby chorujące powinny wyrobić sobie nawyk, by czytać dokładnie etykiety i kupować produkty spożywcze od dobrych producentów. Tylko to da nam niemal pewność, że produkty nie będą w żaden sposób zanieczyszczone.

Przebywając na diecie bezglutenowej,  ma się również ograniczone możliwości spożywania posiłków poza domem. To dość spory minus, na który dobrowolnie godzą się osoby stosujące dietę bezglutenową, aby schudnąć. W restauracji bowiem trudno oczekiwać produktów bezglutenowych. Nawet jeśli takie są dostępne, trzeba być ostrożnym w ich spożywaniu. Nigdy nie ma się pewności, czy „pomyłkowo” w trakcie ich przyrządzaniu kucharz nie dodał do nich „zakazanego” składniku.

Kategoria: Diety