Składniki tabletek na odchudzanie

Tabletki na odchudzanie cieszą się coraz większym uznaniem. Osoby, które ich spróbowały, wiedzą bowiem, że mogą one znacznie poprawić skuteczność terapii odchudzającej. Wspomagając wszelkie starania, pozwalają chudnąć szybciej, a po skończonej terapii odchudzającej mieć pewność, że nie wróci się do dawnej wagi.
Jakie składniki znaleźć można w tabletkach odchudzających? Przeczytajcie!

Hoodia

Hoodia to roślina będąca podstawowym składnikiem Hoodia Gordonii. Egzotycznej rośliny porastającej tereny pustyni Kalahari w RPA. W Polsce znanej jako składnik suplementów diety, u rdzennych plemion jako doskonała recepta na trudy polowań w wysokich temperaturach oraz z dala od domu.
Hoodia to roślina w pełni bezpieczna. Skuteczna tylko wtedy, gdy jest oryginalna. Ta pozyskiwana z USA, Chin czy Meksyku nie daje takich samych efektów, co Hoodia zawarta w oryginalnych preparatach, takich jak Hoodia Gordonii Plus. W przypadku tego preparatu oryginalność składnika potwierdza posiadany certyfikat.

Acai Berry

Acai Berry to jagoda o ciemnofioletowym kolorze rosnąca w brazylijskich lasach Amazonii. Znana szerokiemu gronu odbiorców. Używana od setek lat jako sposób na utratę wagi przy jednoczesnym zachowaniu wystarczającej jasności umysłu, ale również wystarczającej ilości energii. Liczne badania oraz doświadczenia osób, które zdecydowały się spróbować udowadniają, że acai berry poprawia trawienie oraz wzmacnia układ odporności, chroniąc przed ewentualnymi infekcjami.  Kolejną zaletą acai berry jest poprawa jakości snu. Jej spożywanie pozwala uzupełnić dietę w błonnik, kwasy omega, żelazo oraz aminokwasy, równoważąc codzienne menu i wpływając pozytywnie na zdrowie.

Chrom

Chrom to pierwiastek, który pomaga w odchudzaniu. Jego pozytywny wpływ na wygląd sylwetki bierze się głównie z wyregulowania poziomu cukru, pozytywnego wpłynięcia na działanie insuliny, złagodzenia objawów cukrzycy. Dostarczając go wraz z dietą, można liczyć na to, że napady wilczego głodu przestaną być naszym problemem, że zapomnimy o uporczywej ochocie na słodycze. Z chromem będzie nam po prostu łatwiej zachować dietę i utrzymać szczupłą sylwetkę.
Badania nad chromem udowodniły, że pozwala on zapanować nad apetytem, ograniczyć apetyt, unormować metabolizm, uniknąć skutków otyłości. Chrom ma w składzie między innymi Resveratrol Select.

African Mango

To kolejny egzotyczny owoc, który wspomaga odchudzanie. Jego zażywanie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, jednocześnie redukując łaknienie i zmniejszając liczbę przyjmowanych kalorii. Wystarczy tabletka african mango, by przeszła na ochota na podjadanie tego, co lubimy – fast foodów, czy słodyczy. Czujemy sytość, mamy energię, nie musimy pocieszać się jedzeniem. Wpływ afrykańskiego owocu jest bardzo konkretny: harmonizowanie leptyny sprawia, że organizm sprawniej zarządza posiadanymi zasobami energetycznymi i pozwala redukować tkankę tłuszczową.
Zażywanie tabletek African Mango ma jeszcze jedną zaletę – mianowicie obniżenie poziomu cholesterolu, który jest odpowiedzialny za wiele kłopotów, w tym pogorszenie pracy układu krążenia. Dzięki african mango istnieje również mniejsze ryzyko wystąpienia stanów zapalnych, a jednocześnie powstaje gwarancja większej dbałości o kondycję całego ciała.
Nad działanie african mango przeprowadzono kilkukrotnie badania. Jedne z nich miały miejsce w iniwersytecie w Kamerunie w 2005 roku. Wykazały one znaczny spadek masy ciała u osób zażywających african mango.

Guarana

Guarana to substancja, którą większość z nas kojarzy z  kofeiną, z działaniem pobudzającym, niwelującym zmęczenie i dodającym energii. W praktyce guarana ma dużo szersze zastosowanie. Jest składnikiem przyspieszającym przemianę materii oraz aktywizującym do spalania tkanki tłuszczowej.
W odróżnieniu od kawy guarana pozbawiona jest skutków ubocznych typowych dla kawy. Nie powoduje rozkojarzenia, przyspieszenia bicia serca, niestrawności, czy zgagi. Działanie mniej gwałtownie, a z jej oddziaływania można cieszyć się przez dłuższy czas. W przypadku większości osób, które zażywają guaranę mówi się o nawet sześciu godzinach zwiększonej energii po spożyciu guarany.
Niestety guarana nie jest dla każdej osoby. Nie powinny jej zażywać kobiety w ciąży, osoby z cukrzycą, osoby z nadciśnieniem, osoby z arytmią serca, dzieci, czy matki karmiące piersią.

Papryka Cayenne

Papryka Cayenne to składnik odchudzający, który swoją skuteczność zawdzięcza zwłaszcza kapsaicynie, alkaloidowi, który odpowiedzialny jest za jej ostry smak. Nie trzeba wiele przyprawy, by skutecznie przyspieszyć spalanie kalorii oraz by ograniczyć głód.
Wszystko to jest możliwe dzięki podniesieniu temperatury ciała oraz przyspieszeniu przemiany materii. Niestety efektów tych nie sposób osiągnąć stosując paprykę Cayenne w kuchni. Jako przyprawa nie jest ona tak skuteczna.

L-karnityna

L-Karnityna to kolejna substancja, która stosowana jest w preparatach odchudzających. Składnik ten nazywany jest witaminą energii. W większości należy ją dostarczyć wraz z pokarmem. Tylko w niewielkim stopniu jest produkowana w wątrobie i nerkach.
Często to właśnie niedobór l-karnityny prowadzi do licznych skutków ubocznych. Jej brak powoduje gorsze samopoczucie, smutek, obniżenie odporności oraz otyłość. Najczęściej braki z l-karnityną mają kobiety. Drugą grupą narażonych na niedobory są osoby sporo ćwiczące, uprawiające wiele sportów. Składnik ten zawierają tabletki Slimette oraz Asystor Slim.

Zielona herbata

Zielona herbata to kolejny składnik chętnie wykorzystywany podczas odchudzania. Zwłaszcza ze względu na działanie antyoksydacyjne – ochronę, jaką zapewnia komórkom przed wolnymi rodnikami. Jej systematyczne zażywanie pozwala opóźnić starzenie się organizmu oraz aktywizuje wszystkie narządy do jeszcze lepszej pracy. Zaletą, jaką przy tej okazji można osiągnąć jest także aktywne przeciwdziałanie chorobom nowotworowym oraz chorobom układu krążenia. Za sprawą zielonej herbaty poprawia się też funkcjonowanie systemu nerwowego.
Zielona herbata obniża poziom złego cholesterolu, wykazuje działanie odchudzające i na stałe poprawia jakość życia – ciała narażonego cały czas na negatywne działanie czynników zewnętrznych – stresu i szkodliwych warunków, jakie niesie za sobą współczesność. Największą zawartość zielonej herbaty ma suplement Green Tea Extract.

Wyciąg z białej fasoli

Wyciąg z białej fasoli to składnik, który pozytywnie hamuje trawienie skrobi, substancję znajdującą się w ziemniakach, ryżu, kukurydz, produktach mącznych. W ten sposób nie pozwala na wchłanianie, trawienie i magazynowanie tego składnika. Jednak, by uzyskać taką zaletę należy zażyć tabletkę z wyciągiem z białej fasoli dokładnie w takim momencie, na jaki wskazuje producent. Jeśli zrobi się to za późno, skrobia zostanie już rozłożona i wchłonięta, jeśli za wcześnie enzym nie ma szansy na zadziałanie.
Składnik ten pozwala zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, głównie tych pochodzących ze skrobi. Nie ma jednak tak dużej siły, żeby uwolnić od wszystkich kalorii pochodzących z cukru. Nie jest on w stanie w pełni rozwiązać problemu nadmiaru węglowodanów w diecie.
Niezależnie od konkretnego typu tabletek wyciąg z białej fasoli należy zażywać w ciągu dnia. Takie działanie wykazuje Asystor Slim, tabletki zawierające dwie typy pigułek

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy znajdziemy w wielu tabletkach na odchudzanie (na przykład  Aplefit). Zyskuje on coraz większe uznanie wśród dietetyków. Wiele osób przyznaje się, że ocet jabłkowy wykorzystuje również w terapiach domowych.
Ocet jabłkowy to odmiana octu, który powstał na bazie jabłek. W ten sposób uzyskuje się pięknego koloru płyn, który dodaje się do potraw, w tym sałatek i sosów. Ostatnie lata odkryto, że oprócz zalet smakowych, ocet jabłkowy daje korzyści w procesie odchudzania. W praktyce przedłuża uczucie sytości po posiłku.
Dodatkowo ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie oraz wspomaga proces usuwania wody z organizmu. Ocet jabłkowy to wielu entuzjastów prosta droga do usuwania nadmiaru tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *