• POLECANE PRODUKTY:
  • Dietrine
  • Avatrim
  • Hoodia Gordoni Plus
  • Acai Berry Select

5 przepisów na dietetyczne zupy

3 paź
Autor: Dorota
Slimette - twój przepis na wymarzoną, szczupłą sylwetkę

Codzienne jedzenie zupy ma sprawiać, że zaoszczędzamy każdego dnia o 100 kalorii. Do takich wniosków doszli naukowcy na uniwersytecie w Pensylwanii. Zupa ma bowiem zmniejszać łaknienie poprzez dużą zawartość bogatych w błonnik warzyw, jak również sporą ilość wody. W połączeniu z lekką sałatką doskonale sprawdza się jako propozycja na każdy obiad.

Wygoda

Podstawowa zaleta zup to możliwość ich łatwego przyrządzenia oraz wygoda wynikająca z opcji szybkiego podgrzania i uzyskania smacznego posiłku. W ten sposób możemy przyrządzić smaczny posiłek na kilka dni. Wystarczy, że będziemy odlewać interesującą nas ilość zupy do osobnego garnka i podgrzewać, wtedy kiedy zechcemy zjeść obiad. Zupa to posiłek zawsze smaczny, pożywny i możliwy w serwowaniu na wiele różnych sposobów.

Zupy można bowiem wzbogacić w warzywa, przyprawy, ryż, makaron, fasolę, ziemniaki oraz mięso: na przykład kurczak, wołowinę. Poniżej zebrałam dla Was pięć bardzo szybkich i bardzo łatwych w przyrządzeniu zup. Każda z nich da Wam uczucie sytości, w zamian gwarantując niską kaloryczność. Obawiacie się, że zupy są za lekkie? Wystarczy dodać kromkę pełnoziarnistego chleba, gdy mamy taką potrzebę, by uzyskać smaczne i naprawdę sycące danie. Jednak jeśli chcemy zadziałać w jeszcze bardziej zdecydowany sposób, warto sięgnąć po Slimette: suplement diety zmniejszający łaknienie oraz przyspieszający przemianę materii.

Zupa-krem z kalafiora

Nasza dietetyczna propozycja numer 1. Ekspresowe danie dla zabieganych. Wyjątkowo smaczne i dietetyczne. W 100g kalafiora jest jedynie 20kcal, a pozostałe składniki zastosowane do przyrządzenia tej zupy są równie niskokaloryczne. Smaczne danie możemy przygotować zarówno ze świeżych warzyw, jak również możemy sięgnąć po mrożonego kalafiora.

Do przyrządzenia będziemy potrzebować kalafiora (im więcej go użyjemy, tym zupa będzie gęściejsza). Kalafiora dokładnie myjemy i oddzielamy od siebie różyczki. Zalewamy wodą, zwracając uwagę na to, że ilość wody będzie wpływała na gęstość zupy. Podstawa to dodanie jej w takiej ilości, by przykryć warzywa.

Do przyprawienia zupy będziemy potrzebować również ziela angielskiego (3-5 sztuk), koperku (do posypania zupy), 3-5 liści laurowych, pieprzu oraz kostki warzywnej (jedna kostka na ½ litra wody) – możemy przygotować też wywar warzywny (przepis w poniżej) dzięki czemu nasza zupa będzie na pewno zdrowsza.

Po wlaniu wody i zagotowaniu, dodajemy o garnka kostki warzywne, ziele oraz liście laurowe. Gotujemy przez kilka minut. Pokrojonego kalafiora wrzucamy do garnka, gotujemy na mniejszym ogniu (pod przykrywką) aż będzie miękki. Doprawiamy pieprzem, wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele. Po ostudzeniu miksujemy na jednolitą papkę. Zupę podajemy posypaną koperkiem.

Zupa z pora

Druga propozycja to zupa z pora, cenne źródło takich składników jak witamina C, B, E oraz fosfor, żelazo, wapń oraz magnez.

Przygotowanie tego dania jest banalne proste. Będziemy potrzebować jedynie: pora, marchewki, bulionu warzywnego, natki pietruszki i dwóch łyżek oliwy z oliwek. Bulion rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do garnka wlewamy litr wody i doprowadzamy do wrzenia. Pora i marchewkę myjemy, kroimy w plasterki. Gdy woda zaczyna wrzeć, zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i dodajemy warzywa. Na koniec dodajemy jeszcze oliwę z oliwek i zioła prowansalskie do smaku. Dekorujemy natką.

Szybka zupa warzywna

Najwięcej czasu w przyrządzeniu zupy zajmuje umycie, obranie i pokrojenie warzyw. Dlatego jeśli chcemy naprawdę przygotować ekspresową zupę, warto do tego celu zaopatrzyć się w mrożone warzywa.

Wywar na zupę można przygotować z warzyw lub mięsa. Oczywiście bardziej dietetyczna będzie ta pierwsza wersja. W tym wypadku myjemy i kroimy w plastry pora, dodajemy umyty i pokrojony seler, pietruszkę i marchewkę. Do wody wrzucamy kilka liści laurowych, ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około pół godziny. Odsączamy wywar, pozostawiając w nim jedynie marchewkę i dodajemy warzywa: według uznania: kalafior, brokuła, ziemniaki, fasolkę szparagową. Wśród mrożonek możemy wybierać zestawy, które przypadną nam do gustu.

Wszystko gotujemy przez około 20minut, na koniec dodajemy koperek i gotowe. By zupa była naprawdę niskokaloryczna, nie dodajemy śmietany.

Kapuśniak

Kapuśniak stał się jedną z propozycji wykorzystywaną w znanej diecie: diecie kapuścianej, czy inaczej diecie prezydenckiej. Nie trzeba jednak stosować z góry określonego jadłospisu, by czerpać korzyści z tej smacznej zupy. Tym bardziej, że przygotowanie jej jest banalnie proste.

Kapuśniak przygotujemy, wsypując do garnka ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę (wszystko umyte, obrane i pokrojone). Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości około 25 minut. Następnie wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Gotowe! Zupa starczy nam na kilka dni.

Dietetyczna zupa pomidorowa

Przygotowujemy wywar warzywny (2 litry). Obieramy i siekamy jedną sporą cebulę. Dodajemy do wywaru. Dosypujemy kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, niewielką ilość czosnku przeciśniętego przez praskę, majeranek, bazylię, tymianek, paprykę słodką i szczyptę cynamonu. Otwieramy puszkę pomidorów (razem z sokiem) i dodajemy do zupy. Odmierzamy 4 łyżeczki przecieru pomidorowego i dołączamy do składników. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż cebula zmięknie.

Zdjąć z ognia. Wyjąć listek laurowy i po ostudzeniu całość zmiksować. Smacznego!